Történetek a Baráthegyisek életéből

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola önkéntes blog

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola önkéntes blog

Vakvezető kutyával a mindennapok...

2015. február 26. - S.Zitus

Arra biztatjuk vakvezető kutyás párosainkat, hogy meséljenek a mindennapjaikról, és töltsük meg ezekkel a történetekkel a vakvezető kutyás blogunkat. Számos jó példa van, lehet előttünk a kutyával való aktív életről – tegyük együtt ismertté ezeket! Hiszen a mindennapokat a párosok élik meg, például utazás közben, a zebránál, az iskolában. És még ezer helyen a látó emberek között. Számukra pedig jellemzően kérdés az, hogy „hogyan lehet kutyával…?”. Mutassuk hát meg, mondjuk hát el!

Felhívásunkhoz ösztönzésül az Alapítványunk központjába gyakran ellátogató Csengeri Istvánt kértük, hogy beszélgessünk, és meséljen mindennapjaikról. Ő nyugdíjasként is igazán aktív életet él, mint mondja, amióta hazajött a kórházból. Fiatalon, több mint 30 éve érte egy súlyos balesete, amelyben megvakult. Ahogy ő mondja viccesen, többet volt már „a sötét oldalon”.

p1130814.JPG

A képen Csengeri István a lépcsőn halad Joeyval.

Ennek ellenére ma is sportol, túrázik és sokat utazik. Negyedik éve Joey jobbján teszi mindezt, bár távoli, külföldi utakra nélküle megy. Így nem kínozza társát a hosszú autóúttal, de ilyenkor meg is érzi a hiányát. Ezekben az időkben István legjobb barátja vigyáz Joeyra. Így lesz ez a tavasszal is, amikor ismét tekebajnokságon indul a vakok és gyengén látók kazincbarcikai csapata Csehországba. Márpedig ide számos dobogós díj birtokosaként nem lehet nem elmenni, különösen, ha az ember örömmel is teszi! Csakúgy, mint alkalomadtán Horvátországba, ahonnan a legtöbb díj begyűjtőjének jutalmaként Olaszországon át vezetett a hazaút.

A hűséges és okos társ az országhatárokon innen bárhová elvezeti gazdáját. Így például kulturális eseményekre, legyen az színház vagy komolyzenei koncert. A bükki túrákra szintén együtt mennek, hiszen Joey nagyon jól tájékozódik. Mellette biztonságosabban érzi magát a gazdája, s erre igazi társként számos okot adott már a kutya. István például egy alkalommal elejtette fehér botját, bele mindjárt egy mélyebb gödörbe. Szerette volna érzékelni, hogy az mennyire mély. Joey tudta, hogy a bot nem maradhat ott, hát kihozta a gödörből, ami szerencsére nem több méteres volt. István lábához támasztva éreztette: „semmi baj, itt bot!”. A túratársak csak nézték, hogy mi történik…

István számos hasonló történetet mesélt egyebek közt a vasúti közlekedésről, amikor társa a különféle pályaudvarok adottságaira talált megoldást a nehézségek ellen. Ez persze nem jelenti, azt, hogy a jó szándékú emberekre nincs is szükség. Ahogy István mondja, a kérdés nagyon is jóleső, ha egy érintés után elhangzik: „Tudok valamiben segíteni?”. A zebráknál például különösen volna ennek helye. De a kutya valóban nélkülözhetetlen segítővé lett, és ahogy az elbeszélésből kiderül, az emberek felé is kapcsolatot teremt. Istvánnak sokkal több ismerőse van, e tekintetben is kinyílt számára a világ Joey révén. Négylábú segítője felbecsülhetetlen értékké lett számára azzal, hogy élhetővé és derűssé teszi a mindennapokat…

Szeretettel várunk tehát ilyen és hasonló elbeszéléseket, történeteket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vakvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr817221279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Zitus 2015.03.05. 11:39:50

Ébenestül megfordult a világ

Teljesen megfordult a világ, amióta Ébennel együtt vagyok. Előtte is próbáltam persze aktívan közlekedni. Voltak ismert útvonalak, ahol ez biztonságosan ment. Ében kutyusommal azonban simán el merek indulni ismeretlen útvonalakon is. Előtte egyeztetem az útvonalat, de aztán fogom magam, és elindulok. Ez alapján mondhatom azt, hogy sokkal bátrabb, és merészebb lettem. Az elején voltak nehézségek, de két és fél év után már azt mondhatom, hogy Ében nélkül nem léteznék.
És hogy milyenek is a hétköznapjaink? Ahogy már az elején is írtam, próbálok aktív életet élni. A hétköznapok nagy részét egyetemen töltöm, ilyenkor nem kell olyan sokat közlekedni. Csak két parkolón és zebrán kell átkelni, és már ott is vagyunk a villamosnál, ami pár méterrel az egyetem mellett áll meg. Az egyetem miatt vannak azok a napok, amikor gyakorlatra kell járnunk különböző intézetekbe. Ezek között volt már olyan, hogy ki kellett harcolnom, hogy Ébennel együtt mehessek. Ennek az eredménye végül az lett, hogy áthelyeztek egy másik oviba, ahol szívesen fogadtak mindkettőnket. Ilyenkor, amikor gyakorlatra megyek, a Bosnyák térről indul buszom, ahova gyalog szoktam megtenni az utat. Útközben több kis utcán kell átkelni, azonban van egy lámpás kereszteződés is, ahol ez elég nehéz. Sokszor hallom, hogy mellettem a látók emberek látva a zöld jelzést szólás nélkül elindulnak. Ilyenkor szívesen jelezném nekik, hogy nem igaz, hogy nem bírnak szólni, pedig látják, hogy a bal oldalamon egy vakvezető kutya áll. Sajnos az emberek többsége még azt se tudja, hogy milyen kutya áll mellettem. Ilyenkor, ha van lehetőségem próbálom érhetően elmagyarázni, hogy valójában milyen szerepet tölt be a kutyám. Sokuk számára fejtőrést szokott okozni, hogy biztos a kutyám látja, hogy zöldre váltott a lámpa. Az ilyen tapasztalataim alapján azt gondolom, hogy egyre több olyan programot kellene szervezni, ahol az embereknek ezeket el tudnánk magyarázni.
És vannak azok a napok, amikor az egyetem és a gyakorlatok mellett ellenőrzésekre is járok. A klinikán a nővérek imádják Ébent, van, hogy vizsgálatra úgy szólítanak be, hogy az ő nevét mondják. Vele sokkal könnyebb megtalálnom a regisztrációs pultot vagy a karfát is, hiszen ő megkeresi nekem. A vizsgálatok alatt se zavar, türelmesen vár az öltözőben vagy az ágy alatt. Kontrollra is busszal és villamossal szoktunk járni, meg még egy kicsit gyalogosan is. Általában állni szoktam a járműveken, lábam között a fekete szépségem, akit színe miatt nem mindig vesznek észre. Volt már olyanban is tapasztalatom, hogy a többi utas szólt egymásnak, hogy vigyázzanak, hogy ne lépjenek rá.
Ében más miatt is fontos számomra. Ez pedig a természete, ami sokszor csodákra képes. Vannak olyan napok, mikor azok a bizonyos felhők eltakarják a napot. Ilyenkor jön ő, és addig bökdös, míg kedvet nem kapok egy kis sétához. Már az fel tud vidítani, hogy együtt közlekedhetünk. Oda mehetek vele, ahova csak akarok. Közlekedés közben aztán jönnek az újabb kérdések: Miért nincs szájkosár a kutyán? Ekkor szintén elkezdem magyarázni a dolgokat, erre a kérdésre például azt, hogy a vakvezető kutyáknak nem kell szájkosarat viselnie. Szeretek mesélni az embereknek a közös munkánkról. Sokan csak csodálkoznak, hogy milyen ügyesen tudunk közlekedni.
Problémái mindenkinek vannak. Elrejtjük vagy felvállaljuk őket…

Pozsgay Dóra
süti beállítások módosítása